Propunerea 8 + 2 făcută UDMR, unul din motivele declaraţiilor despre mareşalul Antonescu

Soluţia propusă UDMR, de reorganizare a României în 8 regiuni şi 2 judeţe, şi atacul la adresa Regelui Mihai nu fac decât să-mi confirme teoria potrivit căreia preşedintele Traian Băsescu a fost luat prin surprindere de trei elemente din politica românească: decizia Curţii Constituţionale asupra revizuirii Legii Fundamentale, opoziţia UDMR la primul proiect de reorganizare a ţării şi propunerea USL de declanşare a alegerilor anticipate. Toată această conjunctură l-a prins pe preşedinte fără soluţii de rezervă şi, mai ales, pentru prima oară, fără planuri secrete.

Din această cauză s-au petrecut două evenimente. Primul este faptul că a oferit aliaţilor maghiari posibilitatea de a păstra Harghita şi Covasna ca judeţe de sine stătătoare. E perfect conştient că acest lucru va avea ca efect tulburarea unor ape care au acum aparenţa de calm, e vorba, evident, de sentimentele naţionaliste, latente în sufletul oricărui popor din lume. Cred că şi liderii UDMR, când cântăresc dacă să accepte sau nu oferta prezidenţială, iau în calcul două elemente importante: salvând cele două entităţi administrative, recuperează mult din electoratul pierdut prin fragmentarea partidelor maghiare şi prin participarea activă la măsurile de austeritate, dar expun minoritatea etnică pe care o reprezintă urii şi invidiei locuitorilor a 38 de judeţe ce vor fi dizolvate în regiunile mamut. E vorba despre cetăţeni care acum nu au nici o treabă cu maghiarimea sau cu vreun sentiment naţionalist, dar care îşi vor manifesta frustrarea prin invidie asupra celor ce au scăpat malaxorului reorganizării.

Traian Băsescu ştie şi el că propunerea făcută UDMR e o bilă neagră în ochii multor români şi cred că de aici a apărut declaraţia despre o reevaluare a mareşalului Ion Antonescu, ştiind perfect că acesta este cel mai controversat personaj din istoria noastră recentă şi că invocarea sa va estompa sentimentele naţionaliste pe care natural le stârnesc negocierile pentru salvarea simultană a Guvernului, dar şi a Covasnei şi Harghitei.

Atacul la Rege… aici e mai simplu. Declaraţiile publice nu valorează cât afrontul adus Casei Regale prin înrudirea familiei Băsescu şi cu cea a Prinţului Paul. De la acel botez, relaţiile dintre Palatele Cotroceni şi Elisabeta sunt rupte, ştiut fiind că între Casa Regală şi proaspătul cumătru al preşedintelui există un proces ce ţine de 20 de ani…

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

2 Responses to Propunerea 8 + 2 făcută UDMR, unul din motivele declaraţiilor despre mareşalul Antonescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.