Adevărul despre întâlnirea Iohannis-Grindeanu


Un episod foarte interesant al luptei dintre palatele Cotroceni, Parlamentului și Victoria este anunțata întâlnire dintre președintele Klaus Iohannis și premierul Sorin Grindeanu. Extaziații deținători ai adevărului absolut au expus imediat – și fără drept de apel – realitatea LOR despre acest eveniment: ”Iohannis îl cheamă la ordine pe Grindeanu!” și ”PSD își trimite emisarii la Cotroceni ca să-i explice lui Iohannis programul de guvernare”. Are vreuna dintre aceste tabere dreptate?
Opinia mea e că o asemenea întâlnire poate însemna finalul unei perioade mult prea tensionate ca să devină vreodată productivă pentru vreuna dintre părți – fie și doar electoral, dacă de social și economic nu le pasă.
Care poate fi scenariul cel mai negativ? Cel mai întunecat sfârșit al întâlnirii de miercuri este ca, după discuția cu premierul și ministrul de Finanțe, Iohannis să iasă public și să spună că programul de guvernare nu este realizabil, să ceară Guvernului să-l modifice și să amenințe că va retrimite fiecare reformă a PSD la Parlament, cerând probabil la fiecare dintre ele să se specifice mai clar sursele de finanțare.
E ăsta un scenariu atât de negru? Sau, mai bine spus, este ăsta un scenariu care nu se manifestă deja public? Opoziția de după 11 decembrie constă în câteva declarații mieunate ale liberalilor surprinși pe holurile Parlamentului sau în postări amar-umoristice pe wall-urile useriștilor. Iohannis în schimb, la depunerea jurământului de către Guvern, a spus deja că așteaptă de la Cabinet să i explice soluțiile pentru majorările de venituri și reducerile de taxe. Mai mult, pe Legea celor 102 de taxe a experimentat retrimiterea legilor în Parlament. Evident, produce disconfort și întârzieri, dar rezultatul final e nul. Repetată la nesfârșit, metoda nu e decât o sursă de iritare și finalul fiecărui demers este un nou titlu de genul: ”Iohannis îngenuncheat pe Legea…”

Poate că discuția cu Grindeanu va aduce clarificările necesare pentru mai multe astfel de legi și se va evita șicana retrimiterii fiecărui act normativ între palate. Dacă după discuție, Iohannis iese și spune că va aștepta fiecare lege, dar că o parte dintre soluții i s-au expus și că va aștepta să vadă dacă sunt viabile și în practică.
Poate… ăsta e scenariul cel mai bun: înțelegerea cel puțin între două dintre palatele implicate în lupta pentru Putere. Nu conlucrare, nu coabitare, ci un strop de răbdare pentru două forțe care se reașează după o bătălie cruntă.
PS Din păcate, declarațiile și reacțiile belicoase din ultima perioadă ne pregătesc mai degrabă pentru scenariul negru. Probabil că Iohannis vrea să devină criticul activ al programului PSD și să justifice prin această întâlnire declanșarea jocului inept al retrimiterii legilor în Parlament. Chiar dacă știe că le va primi înapoi fără nicio schimbare.
PPS Sorin Grindeanu îi pregătește și el o surpriză lui Klaus Iohannis: o radiografie cât mai completă – pe fiecare minister în parte – a moștenirii lăsate de ”Guvernul Meu” tehnocrat. Terenul e fertil, pentru că, preocupat de lupta cu PSD, Iohannis a uitat să-i mulțumească public lui Dacian Cioloș pentru guvernare. Poate doar a amânat, deși au trecut deja zile bune de când Cioloș a plecat. Sau poate vrea să vadă dacă are de ce să mulțumească.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *