Caut ”Lider al Opoziției”. O prostie post-electorală

De câteva zile tot aud expresia ”liderul Opoziției”, titlul fiind atribuit pe rând câte unei persoane mai cunoscute din așa-zisa ”coaliție anti-PSD”. Coaliție care s-a dovedit – atât înainte cât și după alegeri – că nu există. Sau, dacă or fi unii care au înțelegeri subterane, nu le ajută la nimic.
Titlul este, evident, o minciună, o invenție. Clar nu există un lider al Opoziției, cea mai clară probă fiind aceea că Opoziția nu acționează unitar, ci pare o adunătură de indivizi care preferă să se bată între ei, în loc să se unească. Caută câte o temă colaterală – de obicei găsește cineva un articol de lege care le poate folosi pe moment, în principal pentru a-l stopa pe Liviu Dragnea – și pare că declarațiile lor sunt unitare, dar o secundă mai târziu unitatea dispare din nou. Și lasă în urmă mirosul aspru al trădărilor, minciunilor și loviturilor pe la spate.
Titlul i-a fost acordat, la început, lui Klaus Iohannis, nu pentru că ar avea cine știe ce merite în lupta electorală abia încheiată, ci pentru că, în ciuda scorului de pe tabela de marcaj, a încercat să facă un mișmaș, să mute ALDE dintr-o tabără în alta. De la început trebuie spus că ”lider al opoziției” e un titlu care nu are cum să-i facă onoare unuia care, teoretic, este la Putere. E un nonsens și de aceea cei care vor să îl folosească preferă ”Lider al Dreptei”, nume care pare să-i placă președintelui, chiar dacă el nu înseamnă nimic.
Nici acum – după ce au trecut câteva zile bune – nu reușesc să înțeleg de ce a acceptat Călin Popescu Tăriceanu să se vadă cu Iohannis. Posturi în Guvern, șefia PNL, masa s-a umplut sub ochii lui Călin Popescu-Tăriceanu, doar-doar renunță la PSD și face alianță cu… Chiar, cu cine? Cu Traian Băsescu, unul cu care s-a bătut între 2005 și 2008, pe viață și pe moarte? Cu un partid, PNL, de unde a fost exclus și dinspre care i-au venit în ultimul timp cele mai dure injurii?
Fac o pauză din seria pretendenților la titlul de ”Liderul Opoziției” pentru că eu cred că e important de spus că persoana care face o ofertă altuia propune un schimb pe care el l-ar considera acceptabil. Ar putea Iohannis să se asocieze cu cineva care l-a terfelit sau pe care l-a terfelit?
Nu știu răspunsul, dar al doilea de pe listă e Traian Băsescu. El, dacă ar fi desemnat ”lider” ar conduce pe cine? Are două variante.
Prima ar fi să atragă în PMP fugari din PNL, întărindu-și partidul, poate chiar aducându-l peste USR și să spere că va crește destul până la următoarele alegeri. Totuși, prin declarații războinice el pare să le comunice foștilor pedeliști deveniți liberali acum 2 ani că nu are nevoie de ei.

Un scenariu spune că el urmărește ca în PNL – în vederea congresului din primăvară – să se schimbe raportul de forțe între pedeliști și liberalii vechi și apoi să se ajungă la o fuziune prin care să preia întregul partid. În timp ce pedeliștii rămân pe poziții, liberalii ar migra spre ALDE, amenințați de spectrul revenirii lui Băsescu.
Eu nu cred în acest calcul copilăresc. În primul rând, nu cred că sunt nici acum destui nostalgici ai perioadelor când Traian Băsescu ținea partidul în frâu ca să ducă PNL pe o linie sau alta. Vor fi migrații – atât spre PMP cât și spre ALDE, poate chiar și la PSD – dar cei mai mulți vor rămâne în PNL cât timp Iohannis e președinte și – deși contactele se vor înmulți – nu cred că Iohannis și Băsescu se pot alia pe o perioadă lungă. Nu cred, deși pe surse ni se transmit tot felul de trocuri care implică funcția de premier sau susținerea pentru al doilea mandat la Cotroceni. Acum sunt doar amândoi speriați de ascensiunea PSD și se ghemuiesc unul în celălalt, dar amândoi sunt băieți mari și își vor înfrânge șocul.
Nu, Băsescu nu e ”Liderul Opoziției”, e liderul PMP și, poate în timp, PMP va juca un rol mai important, dar nu înghițind PNL, ci rupând din el bucățile care oricum se deșiră.
Cine a mai rămas? Ah, Nicușor Dan. Poate aspira cândva la rolul de ”Lider al Opoziției”, dar acum cred că se luptă să rămână liderul USR, poziție care îi e amenințată până și de un conflict pueril cum e cel cu soțul Clotildei Armand.
Și totuși mai e cineva. Dacian Cioloș, evident. După ce-și linge rana adâncă lăsată de aceste alegeri, îl vedeți înregimentat în vreunul din cele 3 partide, cu un rol decorativ, de vedetă ne-parlamentar și în afara oricărei decizii, șef la un ONG care trebuie să plătească fiecare apariție tv sau știre de la vreun eveniment plictisitor? Eu nu.
La această oră nu există un ”Lider al Opoziției”, pentru simplul fapt că nu sunt cristalizate nici Puterea nici forța care să o balanseze. Avem doar cel mai guraliv, cel mai hipster sau cel mai ficus opozant, dar nici un lider. Asta e o veste proastă și pentru PSD.
Vă reamintesc și că ultima forță politică, USL, care n-a avut opoziție și-a creat-o din interiorul ei. Pentru că așa e natura umană, oricâtă Putere ar fi de împărțit, tot se va găsi cineva să-și dorească o parte din ce are celălalt.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *