Cel mai nou scenariu privind viitorul viitorului Guvern PSD-ALDE…


În ultimele ore care mai sunt până va fi anunțată propunerea PSD-ALDE pentru funcția de premier, scenariile se înmulțesc. Pe lângă nume de posibili premieri sau liste de favoriți pentru diversele fotolii de ministru, circulă și scenarii despre evoluția viitorului Cabinet.
Unul dintre ele spune că un grup de parlamentari PSD și ALDE va iniția, totuși, după ianuarie un demers la Curtea Constituțională împotriva Legii 90/2001, cea care a împiedicat acum PSD să îl desemneze pe președintele său la conducerea Cabinetului. O altă variantă este că va fi inițiată o amendare în Parlament a Legii buclucașe.
Un asemenea demers i-ar elibera calea lui Liviu Dragnea spre Palatul Victoria. Dar ar mai conta? Poate doar de palmares politic, pentru că e greu de crezut că ar avea și efecte practice. Ce ar însemna ”efecte practice”? Să fie premier iar asta e greu de crezut.
Cum ar putea face rocada? Greu, dacă nu imposibil. O soluție ar fi ca Dacian Cioloș să rămână premier până s-ar pronunța Curtea Constituțională pe excepțiile ridicate sau Parlamentul pe eventualele amendamente. Imposibil, incredibil și improbabil. O altă variantă ar fi ca premierul desemnat acum și validat de Parlament să-și dea demisia și să-i cedeze locul lui Dragnea. Iar e greu de crezut că un premier votat de 60% din parlamentari va accepta să fie un figurant într-o scenetă de tip ”Dragă, Stolo”.

Chiar dacă sursele mele spun că se discută serios despre asta, nu știu dacă până la urmă se va iniția peste ceva timp o schimbare a Legii 90/2001 – de remarcat este faptul că Dragnea a spus că nu va exista un asemenea demers, dar se referea doar la Curtea Constituțională și strict la această perioadă, când se desemnează premierul – dar cert este că o victorie asupra acestei legi nu pare, deocamdată, să se concretizeze prin schimbări viitoare efective asupra Guvernului ce urmează a fi votat. Efectul politic, de imagine, ar fi major, considerând că articolul din Legea 90/2001 a făcut o victimă, Liviu Dragnea.
Dar vedem, că doar timp avem destul. Și noi și parlamentarii.

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *