Dacă susțin același program de guvernare, de ce au USR și PNL liste separate de candidați? O posibilă explicație

Ne pregătim de o campanie electorală în care nu m-ar mira să văd sloganul: ”Votați-ne pe noi! Avem programul celorlalți!” Cel puțin două partide l-ar putea folosi cu succes.
Nu e prima dată când vedem partide de sămânță diferită aliate de moment, într-o bătălie electorală sau pentru a forma un guvern. Poate cele mai celebre astfel de uniuni au fost Convenția Democratică din România, clădită pe mesajul anti-Iliescu sau Uniunea Social-Liberală, sedimentată de mesajul anti-Băsescu.
Acum, avem în frontul scenei politice o alianță făcută în jurul unui om, Dacian Cioloș. Până acum, alianțele au fost de succes. Vedem ce va fi de data asta.
Tehnic, ralierea la un program unic de guvernare a două partide cu șanse reale de a se regăsi nu doar într-un viitor Parlament, dar și într-o viitoare coaliție de guvernare e o bizarerie. Două formațiuni candidează separat și spun dinainte că au același program de guvernare, cel schițat de Dacian Cioloș. Întrebarea logică e: de ce candidați separat? Dacă diferă doar puncte minore, față de principiile la care vă ancorați, ce rost are să vă mai bateți între voi, într-o confruntare electorală? Sau nu vă bateți între voi, ci doar cu ceilalți?

Explicația e relativ simplă, dar implică să acceptăm ideea că măcar o parte din cei care realizează mesajele electorale ale USR și PNL sunt comuni și că ei lucrează doar pe ”mesajul Cioloș”. E credibil.
În acest fel, baza electorală din care poate culege voturi ”proiectul Cioloș” este mai mare. Ea cuprinde nu numai votanții anti-PSD, dar și pe cei anti-sistem, cei care nu văd în PNL o alternativă, ci doar un alt mare partid, anchilozat în legile nescrise ale vechiului tip de a face politică. Ah, că ideile se reamestecă după alegeri… Păi cine a spus că politica nu rămâne o curvă?

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *