Moartea celui mai temut spion israelian – noul personaj misterios care apare în afacerea Black Cube e mort de câteva luni

meir-dagan
Foto Meir Dagan/sursa Wikipedia

Într-o afacere atât de încurcată cum e Black Cube, fiecare nou element care e dat publicității trebuie analizat cu precauție și, dacă se poate, plasat exact pe locul care i se cuvine în mozaic. Documentul publicat vineri de stiripesurse.ro merită analizat cu atenție.
La o primă vedere este un fragment din declarația obținută de DIICOT în Israel, de la Dan Zorella, fost ofițer Mossad și director al companiei Black Cube din Israel. Este fragmentul real? Mergem pe mâna colegilor și presupunem că da, că este parte a dosarului în care sunt cercetați fostul colonel SRI Daniel Dragomir (arestat la 14 septembrie), agenții Ron Weiner și David Geclowicz (reținuți pe 1 aprilie la București, ulterior plasați în arest la domiciliu) și Yossi Barkshtein (mandat în lipsă, agentul care a fugit din România înainte de a apuca să preia stick-ul cu datele culese de Weiner și Geclowicz). Mai sunt cercetați directorii Black Cube, Dan Zorella și Avi Yanus.
Astea sunt personajele care au apărut până acum în comunicatele DIICOT.
Momentul declarației – 2iunie
Dacă fragmentul din mărturie este real – suntem obligați să repetăm asta, în absența datelor oficiale – mărturia lui Zorella este luată până a doua jumătate a lunii august, când DIICOT a anunțat că a trimis doi procurori în Israel și – declarație din 22 august – așteaptă răspunsurile la interogatoriile trimise prin comisie rogatorie.
Anunțul de atunci era important, pentru că numai cu ceva timp în urmă – aprilie 2016 – șeful DIICOT se plângea că nu e ajutat de Israel. A urmat cearta Laurei Codruța Kovesi cu Mihai Răzvan Ungureanu, pe atunci șef al SIE, și ”împăcarea” anunțată de președintele Klaus Iohannis, pe 28 aprilie. Atunci s-a speculat că primul semn al acestei împăcări, între SIE și structurile Ministerului Public, va fi intrarea anchetei Black Cube în linie dreaptă.
Coincidență sau nu, chiar așa a fost.
Întâlnirile de la București
Pe 13 septembrie, este reținut fostul colonel SRI Daniel Dragomir. Pe 14 este arestat preventiv și DIICOT redactează un comunicat amplu. Din el ne-am dat seama că personajele din Israel au colaborat cu anchetatorii români, fiind descrise întâlniri cu fostul ofițer de informații, date care nu puteau fi obținute decât de la interlocutorii lui Dragomir. Iată un fragment din acel comunicat:
„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pentru realizarea unui scop infracțional precis, prin intermediul unei persoane, inculpatul Dragomir Daniel a intrat în legătură cu un suspect în cauză, reprezentant al companiei israeliene cu numele de marcă BlackCube, căruia i-a împărtăşit strategia sa şi scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie. În primele luni ale anului 2016 , la datele de 01.02.2016 şi 16.03.2016 inculpatul Dragomir Daniel a avut două întâlniri în Bucureşti cu suspectul D. Z., împrejurări în care cei doi au discutat atât de contextul şi necesitatea operaţiunii, scopul şi presupusele persoane care stau în spatele operaţiunii şi care sunt interesate de reuşita acesteia, cât şi de natura şi toate condiţiile concrete ale operaţiunilor investigative, informative şi intruzive (incluzând aici inclusiv căutarea şi obţinerea corespondenţei electronice ale ţintelor), negocierea şi stabilirea bugetului, plata operaţiunii şi comisionul de succes, precum şi modalitatea de diseminare în media internaţională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit”
De atunci ziarul nostru a spus că D.Z., suspect în cauză, nu poate fi decât Dan Zorella, cel ale cărui mărturii au fost publicate vineri pe surse.
Vizita la Meir Dagan
Ce spune în declarația publicată de stiripesurse.ro personajul despre care eu cred că e Dan Zorella. Că după o întâlnire cu Daniel – cel mai probabil colonelul de la București – a vrut să verifice informația că o operațiune de strângere de date compromițătoare se va desfășura cu acordul unei oficialități din țara noastră. În documentul publicat, ei sunt numiți: Eduard Hellvig și Klaus Iohannis. Cel audiat spune că a mers la președintele onorific al Black Cube, Meir Dagan. Discută singuri, fără a fi de față nici măcar agenții de pază, dar e posibil, dat fiind că atât Zorella cât și Yanus sunt ”copiii de suflet” ai lui Dagan.
Dar cine e acest Dagan, de apela la el un director de companie de inteligence pentru a verifica o informație la București?
Meir Dagan a fost unul dintre cei mai longevivi directori generali ai temutului Mossad. Din 2002 până-n 2010 a condus această organizație, fiind considerat unul dintre cei care au ajutat la întărirea relațiilor serviciului în lume. Inclusiv cu România.
După trecerea în rezervă, fondează Black Cube, dar, în 2012, se îmbolnăvește de cancer la ficat. Face un transplant – în afara Israelului – dar, deși își prelungește viața, ”cancerul a rămas în corpul său”. Cel puțin așa avea să declare și medicii să confirme.
Revin: Zorella spune, potrivit documentului publicat, că l-a rugat pe Dagan să verifice în România dacă există acordul pentru misiune și, după o zi sau două, este sunat de bătrânul comandant și îi confirmă că poate continua acțiunea la București.
Când a avut loc presupusa discuție? Între 1 februrie și 16 martie, datele la care Zorella a fost la București. În niciun caz după. De ce?
Moartea unui spion
Pe 16 martie, Zorella – așa cum reiese din comunicatul DIICOT – are deja discuții ”operative” la București, noi presupunând că avea deja acceptul lui Dagan. Oricum, dacă nu l-a obținut până atunci nici nu mai avea cum să o facă.
Pe 17 martie, Dagan moare. La 71 de ani, cancerul îl doboară. Funeralii ca pentru un erou, mesaje de condoleanțe de la mai toate serviciile secrete din lume, mormântul său este închis.
Probabil că au fost atunci îngropate câteva mii de secrete, dar, referitor la afacerea care ne interesează acum, duce în mormânt și răspunsurile la întrebările legitime: a fost rugat să verifice informații la București? Dacă da, la cine a apelat? Respectivul chiar i-a spus că există o autorizație pentru spionarea șefei DNA?

Comentarii via Facebook

comments

Publicat in Editoriale. Bookmark permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *